Stok bunker endüstriyel tesislerde ve fabrikalarda dökme olarak üretilen ürünlerin ya da alınan hammaddelerin depolanması amacıyla kullanılan ekipmanlardan biridir. Kullanım amaçlarına göre stok bunkerleri ve besleme bunkerleri olarak iki çeşitte üretilmektedirler. Stok bunkerleri genel olarak şantiyelerde, fabrikaların üretim sahaları ile hammadde depolarında kullanılmaktadır.
Stok bunkerler ismini aşağıda bulunan ağızlarından almışlardır. Bu ağızlar kesik bir koni şeklinde ya da piramit şeklinde olmaktadır. Burada bunkerin ağzı içerisinden akacak olan malzemenin formuna göre seçilmektedir. Günümüz teknolojisinde çok farklı ağız yapısına ve depolama kısımlarına sahip stok bunkerler ile karşılaşmak mümkündür. Stok bunker üretilirken kullanılacak olan alanlara ve kullanım şekillerine göre isteğe bağlı olarak da istenilen ölçülerde üretimleri yapılabilmektedir.
Eski zamanlarda madenlerde ve kömür ile üretim yapan fabrikalarda kömürlerin depolanabilmesi için stok bunkerler kullanılmaktaydı ve yakıt olarak kullanılan kömürlerin depolanmasına ve istenilen yere nakliyesine yardımcı olurdu. Bu gün ise birbirinden farklı türlerde olan katı malzemelerin doğrudan depolanmasına ve nakliye aşamasında kamyonlara ürünlerin direk içerisinden akmasına izin vermektedir.
Genellikle çelik konstrüksiyon olarak üretilen stok bunkerlerin iç kısımları aşınmalara karşı farklı bir malzeme ile kaplama yapılmaktadır. Bazı üretim tesislerinde ise bu ürünlerin içerisinden direk kamyonlara yük yüklenmesi istendiğinden altına kamyon girebilen boyutlarda olanlara rastlamak mümkündür. Koni biçiminde olan ağız kısmı pnomatik bir kapakla yapılıp yükleme esnasında kapak otomatik olarak açılmaya elverişlidir. Ayrıca içerisine koni ağzının tıkanmasını engelleyen hava valfleri de monte edilmiştir. Bu şekilde elle bir müdahaleye gerek kalmadan stok bunkerin içerisinde bulunan malzemeler kolaylıkla kamyonlara veya silolara yüklenmektedir.
Stok Bunker Nerelerde Kulllanılmaktadır?
Endüstriyel çalışmaların yapıldığı bir çok alanda yarı mamül ve hammadde olarak satın alınan malzemelerin kullanım aşamasına kadar depolanmaları stok bunkerler sayesinde sağlanmaktadır. Fabrikalarda üretimde kullanılan ya da üretimden çıkmış olan toz ya da granül formundaki ürünlerin stoklanmasında da sıklıkla tercih edilirler. Genellikle gıda endüstrisinde, kimyasal ürünlerin depolandığı yerlerde, çimento üretiminin yapıldığı şantiyelerde ve diğer endüstiriyel tesislerde tercih edilen stok bunkerler kullanım alanlarında fazla yer kaplamaması ve yükleme ve boşaltma işlemlerinde üzerindeki ekipmanlarla kolaylık sağlaması nedeniyle sıklıkla tercih edilirler.
Plastik hammaddelerinin yoğun olarak kullanıldığı tesislerse ürünlerin depolama amacı için kullanılmasıyla birlikte kırma eleme işlemlerinin yapıldığı tesislerde içerisinde bulunan ek ekipmanlarla kırma ve eleme işlemlerini de yapabilmektedir.
Bir stok bunker ile hem malzeme depolanması sağlanabilir hem de içerisine eklenebilen ek ekipmanlar ve ağız kısmında takılan elekler ile içerisine konulan büyük boyutta ürünleri daha küçük parçaları ayrılmalarını sağlayarak ve elekten geçirerek istenilen formda çıkması sağlanabilir.