Depolama ve saklama konusunda birbirinden farklı yöntemler tercih edilmektedir. Tercih edilen bu yöntemler elbette güvenli şekilde muhafaza edilmek üzere tasarlanmıştır. Ağız kısmı kesik olan koni veyahut da piramit şeklinde ki boşatılma ağızlarına bunker denilmektedir. Şekil ve özellik noktasında farklı uygulama esası bulunan bunker depolama konusunda kolaylık sunmaktadır. Peki, bunker nedir? Kullanım alanları ve kullanım amaçları nelerdir?
Sıvı, katı, nükleer ve gaz gibi yakıtların depolanması bunker ile mümkündür. Fakat değişen şartlar ve teknoloji ile birlikte katı malzemelerin depo edilebilirliği genişletilmiştir. Doğru etki oluşturan eleme tesislerinde en fazla tercih edilen depolama sistemidir. Ekonomik olarak en doğru etkeni oluşturacak depolama aracı olarak tanımlamak mümkün.
Bunker Kullanım Alanları
Genel kullanım alanı değerlendirmesinde en fazla kalker, kil ve kömür depolama hollerinde kullanılmaktadır. Bunun dışında kullanılan olan alana göre özel şekilde üretimlerde yapılabilmektedir. Genel itibari ile de hem yükseklik hem de genişlik birbirine yakın olacak düzende üretilmektedir. Kullanım amacını karşılayacak düzeyde oluştururken daha etkin kullanım alanı oluşturulmaktadır. Kömürlerin depo edilmesi için çok eski dönemlerde bunker türleri kullanılmıştır.
Bunkerler sadece depolama olarak değil aynı zamanda depolanan ürünlerin transferinde de etkin şekilde yapılmaktadır. Yani bunkerler aracılığı ile taşınması gereken malzeme herhangi bir şekilde başka bir depolamaya konulmadan doğrudan taşınabilmektedir. Bunkerler aracılığı ile gerçekleştirilen taşımacılıkta hem enine hem de boyuna göre boşaltım işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Bunkerin Faydaları
Depolama da daha fazla etkin alan kullanmak ve beklentileri karşılamak adına bunker kullanımı yaygınlaşmaktadır. Kontrol mekanizmasının oluşturulmasında ve güvenli şekilde depo yapılabilir olması en önemli faydalarındandır. Ayrıca bunkerlerle depolanan ürünlerin doğrudan taşıması da yapılabilmektedir. Böylece zamandan yana kazanım elde edilebilirken taşımanın da güvenli şekilde yapılması sağlanmaktadır. Plastik malzemelerinde de depolanabilir olması da ayrıca avantajlı olduğu yönlerdendir.